Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Høringssvar fra Ny Hollænderskolen vedr. forslag til forbedring af økonomi på specialundervisningsområdet

Til Undervisningsudvalget

 

Høringssvar fra Ny Hollænderskolen vedr. forslag til forbedring af økonomi på specialundervisningsområdet

Undervisningsudvalget har sendt forslag til modeller til forbedring af økonomi på specialundervisnings-området i høring med frist tirsdag den 21. februar 2023.

Som skolebestyrelse på Ny Hollænderskolen kan vi ikke bakke op om de foreslåede modeller. Der er selvsagt stærkt bekymrende, at udvalget allerede står med budgetmæssige udfordringer i 1. kvartal af 2023.

Samlet som kommune ser vi et faldende karaktergennemsnit i 9. klassernes afgangsprøve i 2022 i forhold til året før og stigende sygefravær blandt lærerne i 2022 i forhold til året før. Det er nøgletal for skoleområdet, som giver en strømpil på skolevæsenets tilstand på Frederiksberg. Dertil kommer børn og unges generelle stigende mistrivsel, og hvor flere årgange er udfordret af svækkede fællesskaber efter corona og skolernes lange nedlukninger.

Konkret har Ny Hollænderskolen før, under og efter corona-årene været under betydelig ombygning. Det har betydet udflytninger af de ældste klasser til lokaler på Nyelandsgården, undervisning i barakker, få tilgængelige faglokaler og meget begrænset adgang til udearealer i lange perioder. Det er børn, unge og et personale, der på alle måder ikke kan trives med, at rammerne strammes yderligere økonomisk, socialt eller fysisk.

Ombygningerne betyder, at vi står med en renoveret skole uden møbler på de tilbyggede fire skoletorve. De ekstra kvadratmeter kan dermed reelt ikke anvendes til at øge kvaliteten og værdien i undervisningsmiljøet som tiltænkt. Det er helt uhensigtsmæssigt at bruge millioner på at ombygge og optimere skolen, uden reelt at gøre arealerne klar til brug. En yderligere besparelse og inddragelse af skolens ubrugte midler vil gøre det umuligt at indrette lokalerne og dermed være både økonomisk og didaktisk uklogt.

Som skole er vi optaget af at anvende den tildelte økonomi med største omhu og respekt for den samlede kommuneøkonomi. Men vi er nået et mætningspunkt.

Fra skoleåret 2023/2024 oprettes Mellemformer på Ny Hollænderskole. Det stiller nye krav til børn, lærer og forældre, at børn med særlige behov skal undervises sammen med deres kammerater i almenundervisningen. Hvis det skal lykkedes, kræver det tilstrækkelig økonomi til såvel special- og almenområdet på skolen.

 

Ydermere står vi med en hårdt presset fritidsdel – både i forhold til SFO og klub. Senest har besparelser på klubben medført, at der er skåret en fuldtidsstilling. Det giver en aktuel bemanding på 1 voksen pr. 50 børn. Selvsagt en fuldstændig uforsvarlig normering med markant forringelse af tilbuddet til følge, herunder fx reducerede åbningstider og reduktion i de aktiviteter, som er trækplastre for børnene. Et tilbud, som ikke længere kan leveres med en tilfredsstillende kvalitet for børn eller medarbejdere. En udvikling, der svækker tilslutningen til klubdelen og forværrer børn og unges mulighed for samvær og fællesskaber med øget mistrivsel til følge.

 

En generel, yderligere rammebesparelse vil for Ny Hollænderskolen på nuværende tidspunkt betyde reduktion af lærerstillinger, de lettere besparelser i forhold til undervisningsmaterialer og tilsvarende er opsamlet. Således skar vi forbrug af undervisningsmidler ned med 40 pct. sidste år i forhold til budgetteret niveau, hvilket ikke er holdbart længere. 

 

Helt konkret er vi stærkt kritiske overfor en model, der lægger op til at tilbageholde uforbrugte midler fra 2022 til 2023. Det er penge, der er helt afgørende for at komme i mål med de fysiske rammer på skolen. Det vil desuden vride incitamenterne skæve, til fordel for kortsigtet forbrug, i forhold til fremtidig budgetstyring, hvis man ikke som skole har noget råderum tilbage overhovedet, når man sparer eller går under budget.

 

Generelt må vi anfægte præmissen om, at udgifterne skal afholdes på skoleområdet. Udvalget anfører selv en åbenhed over for andre forslag end de oplistede og vi mener man bør overveje at bringe puljen til uforudsete udgifter i spil. Vi  appellerer derfor til, at udvalget bringer budgetudfordringerne videre til en bredere drøftelse i kommunalbestyrelsen, så løsningerne kan findes på andre ressortområder. Vi indgår gerne i dialogen med udvalget herom.

 

Med venlig hilsen

 

Skolebestyrelsen på Ny Hollænderskolen

Frederiksberg den 19. februar 2023